2013. máj. 3.

Banános, sütőtökös, céklás, spirulina algás szappanok

Egy szappankészítő tanfolyam elvégzése után barátnőmmel megcsináltuk az első, saját, hideg eljárásos szappanjainkat. A meleg eljárásos szappanfőzés engem nem vonz túlzottan, sokkal egyszerűbbnek vélem, hogy némi olaj, víz és lúg összekeverésével a szappanok megfőnek maguk:) Nem tudom, hogy a szűz kéz vagy a született profizmus, de se nem fáztak meg, se nem melegedtek túl. 6 hét érés után -- mert ennyi kell az ideális szappanPH eléréséhez -- kipróbáltuk, és nagyon meg vagyunk elégedve velük. Pláne, mert titkolt vágyam is teljesült: hajmosószappanként is funkcionál! Kreáltunk spirulinásat (a képen a zöld), banánosat (a barna), sütőtököset (a sárga) és céklásat. Ez utóbbi elvileg feketére színezte volna a szappant, de ehelyett inkább vajszínű. Mind-mind kiváló bőrápoló. A szappanok alapja kókusz-, pálmavaj, napraforgó-, olíva- és kukoricaolaj + illóolajok. 5% zsírfelesleggel számoltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése